Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня

...
 Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня
Коментари Харесай

Столична община обеща да спаси къщата на Райна Княгиня

  Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня – реституция и превръщането й в музей. Това сподели общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Петко Димитров във връзка решението на Съвета за ръководство на профилирания общински фонд на Столична община да отпусне 400 000 лева за възобновяване на дома, в който героинята от Априлското въстание е живяла през последните години от своя живот. 

Кметът Йорданка Фандъкова се ангажира през 2021 година да възвърне къщата на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. Преди това общинският консултант Петко Димитров се обърна към нея заради факта, че от февруари 2019 година има издаденото позволение за градеж и решение на Столичния общински съвет от юли същата година, с което е признато финансиране под формата на подаяние – труд и услуги от Института на свободните откриватели „ Хистореон “  с планирана стойност 402 038.25 лева Но до ноември 2020 година няма никакво развиване по плана.

Къщата на Райна Княгиня в София се намира на ул. „ Софроний Врачански “ 119. През 2019 година бе обявено, че тя ще бъде превърната в музей на акушерното дело, защото възрожденката е първият квалифициран акушер у нас и създател на „ Майчин дом “. 

Къщата е издигната през 1905 година  от самата нея, като по това време е била вдовица с пет деца. През 1935 година софийските общински съветници вземат решение да прекръстят квартал " Орландовци " на " Райна Княгиня ". Цар Борис не позволява. Според тълкуванието на внуците Дипчеви той не желае в София да има други княгини с изключение на неговите сестри.  Къщата е остаряла, само че не е монумент на културата. В нея до 2018 година са били  настанени три фамилии, едното от които е било ромско и двама пенсионери. През 2015 година кметът на региона Тодор Кръстев изяснява, че в нея се настаняват чартърен хора с жилищни проблеми от 2000 година насам. 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР